Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ: " Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ "

Απόρρητο ντοκουμέντο φωτιά επιβεβαιώνει τις δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία
 
Τι απαντά η Ελλάδα στο απόρρητο έγγραφο που συντηρεί την ακατάσχετη φημολογίαΗ εφημερίδα Αποκαλύψεις έφερε στο φως της δημοσιότητας απόρρητο έγγραφο (non paper) του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, dr. Roland Wegener και της Διοίκησης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου προς τη γερμανική καγκελαρία και στο γερμανικό Σύνδεσμο Βιομηχανιών. Το απόρρητο έγγραφο φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα το φθινόπωρο του 2010» και μιλά για έξοδο της Ελλάδας απο την ευρωζώνη, παρά τις θετικές δηλώσεις αξιωματούχων των ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν.

Στο απόρρητο γερμανικό έγγραφο, μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι:
1. « Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αποτελεί αιτία για ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία. Η πρόοδος στην εξυγίανση των κρατικών οικονομικών δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση πως η οικονομία έχει απαλλαγεί από τα προβλήματά της. Αντιθέτως χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν, απολύουν εργαζόμενους. Ο φαύλος κύκλος διαιωνίζεται. Ο ένας τομέας μετά τον άλλον πλησιάζει την καταστροφή. Τον ερχόμενο χειμώνα θα υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού θα είναι χωρίς δουλειά».
2. «Χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα αντιμετωπίζονται πλέον, ως χώρες μόνο για διακοπές και ως αγορές για την πώληση καταναλωτικών αγαθών. Αυτό δεν μπορεί να τους δώσει διάρκεια ζωής και σίγουρα όχι μέσα στην Ευρωζώνη».
3. «Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται στην κοινή αγορά ως μη ανταγωνιστικές, ενώ διεθνείς όμιλοι αποχωρούν, αφού μπορούν να διαχειρίζονται τη μικρή ελληνική αγορά από το εξωτερικό».
4. «Στον τομέα του σχεδιασμού επικρατεί απόλυτη άπνοια, οι δε μηχανισμοί απορρίπτονται όλο και περισσότερο και γυρίζουν την πλάτη στη χώρα». Επίσης προβλέπεται ότι «θα υπάρξει ένα καυτό φθινόπωρο με βίαιες διαμαρτυρίες», παρότι όπως αναφέρεται δεν αναμένονται σοβαρές πολιτικές αλλαγές.
5. «Ακόμα κι αν έπεφτε η κυβέρνηση Παπανδρέου, η διδακτορία των άδειων ταμείων θα παρέμενε».
6. Τέλος γίνεται αναφορά στην πρόταση του οικονομολόγου Norbert Braems για «πακέτο 20 δις το οποίο θα διανεμηθεί από το 2012 ως το 2017, προκειμένου να προωθηθούν έργα υποδομής αλλά και να υπάρξει προσέλκυση βιομηχανικών επενδύσεων.»


Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομκών και της Τράπεζας της Ελλάδος διαρρέουν πάντως οτι τέτοια απόρρητα έγγραφα έχουν ως σκοπό να δυσχεράνουν τις προσπάθειες τακτοποίησης των οικονομικών της χώρας και όχι να απεικονίσουν την αλήθεια. Η αναταραχή που προκαλούν βοηθά τις αγορές να χρεώσουν, και έμμεσα να εξαγοράσουν, ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της κρατικής περιουσίας.


Πηγή-φήμες