Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ…ΚΑΙ ΓΑΜΩ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ….

«Περικοπές αναπηρικών επιδομάτων... τι άλλο θα σκεφτείτε;»


Αυτο έγραφε ένα από τα πανό των κινητικά αναπήρων που πραγματοποίησαν χθες το πρωί συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών για να διαμαρτυρηθούν για τα νέα «αντικοινωνικά» -όπως τα χαρακτήρισαν- μέτρα της κυβέρνησης. Είναι «τεράστια αδικία», υποστήριξαν, να περικόπτουν το επίδομα αδείας και τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων από τους αναπήρους, όπως και το εξωιδρυματικό επίδομα, τη στιγμή που «επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το μηναίο κόστος διαβίωσης ενός τετραπληγικού ξεπερνά τα 3.000 ευρώ, αφού εκτός των άλλων έχει και την ανάγκη 24ωρης φροντίδας από άλλο άτομο, το οποίο στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι άτομο εκτός του οικογενειακού του περιβάλλοντος».

Τόνισαν, μάλιστα, ότι η οικονομική στήριξη που προσφέρει το εξω- ιδρυματικό επίδομα (θεσπίστηκε το 1981) «έδωσε τη δυνατότητα στα άτομα με κινητική αναπηρία να εγκαταλείψουν τα ιδρύματα και να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό». Σημειώνοντας ότι «το κόστος διαβίωσης ένος τετραπληγικού ή παραπληγικού σε ίδρυμα χρόνιων παθήσεων είναι πολλαπλάσιο του επιδόματος».

Μετά την αναμονή τους για μία ώρα έξω από το υπουργείο, ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή με στόχο να συναντήσουν τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αφού από το υπουργείο τούς ενημέρωσαν ότι εκείνος βρισκόταν στη Βουλή. «Οταν τον συναντήσαμε στη ΔΕΘ και του είπαμε για τις περικοπές που έγιναν σε μας τους αναπήρους, έμεινε έκπληκτος», λέει στην «Ε» η 44χρονη τετραπληγική Αννα Κουκουδέα, πολιτικός μηχανικός, που ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη για να βρεθεί στη χθεσινή διαμαρτυρία. Παραπληγικοί και τετραπληγικοί ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της χώρας για να δώσουν το «παρών». «Είμαστε στον 21ο αιώνα και όχι μόνο δεν πάμε μπροστά αλλά στερούν κεκτημένα που με αγώνες κατακτήθηκαν ακόμη και από εμάς τους αναπήρους. Είμαι μητέρα ενός 7χρονου παιδιού, έχετε αναρωτηθεί πώς το μεγαλώνουμε», μας λέει η 36χρονη τετραπληγική Αναστασία Μουζακίτη. «Η ζωή μας με τις περικοπές έχει γίνει απελπιστική», συμπληρώνει ο 36χρονος σύζυγός της Παναγιώτης Καλουπτσής, και εκείνος τετραπληγικός, δικαστικός υπάλληλος.

Τελικά, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε στη Βουλή με αντιπροσωπεία των κινητικά αναπήρων και «δεσμεύτηκε ότι άμεσα -με τροπολογία που θα κατατεθεί- θα ανακληθούν τα μέτρα σχετικά με τις περικοπές στους αναπήρους», όπως είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, Θανάσης Βίγλας, μετά τη συνάντηση.



Πηγή-ΠΡΕΖΑ TV