Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ! Η ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ!

Το Υπουργείο Οικονομικών διέβη τον Ρουβίκωνα και έδωσε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Πέμπτης την πολυαναμενόμενη λίστα των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου, η οποία μέχρι σήμερα αποτελούσε ταμπού

Η «μαύρη λίστα» αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Το μέτρο προβλέπεται στη νομοθεσία και ενεργοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φθάνουν τα 41 δισ. ευρώ. 
 
 
 
Συνολικά αναρτήθηκαν τα στοιχεία 6.000 νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγαλύτερες από € 150.000. 
Το σύνολο των οφειλών που περιλαμβάνονται στον πίνακα ξεπερνά τα € 30 δισ. από τα € 42 δισ. συνολικά των ληξιπροθέσμων οφειλών. 
Θα ακολουθήσει η ανάρτηση των ληξιπροθέσμων οφειλών φυσικών προσώπων μετά την ολοκλήρωση της υπό εξέλιξη διαδικασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την επιτάχυνση της οποίας έχει ζητήσει το Υπουργείο Οικονομικών.


Τα στοιχεία δημοσιεύονται σύμφωνα με τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης και σε εφαρμογή των παραγράφων 1, 2 του άρθρου 9, περί δημοσιοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, του ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66 Α’) βάσει της ΠΟΛ 1185/2011. Η δημοσίευσή τους θα βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση απόδοσης της συλλογής των εσόδων και στην εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ του Υπουργείου και των φορολογουμένων μέσω της προώθησης της διαφάνειας.

Τα στοιχεία των καταστάσεων αντλήθηκαν με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της ΠΟΛ 1185/2011 με ημερομηνία εξαγωγής 5/9/2011, αφορούν σε ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών με ημερομηνία λήξης έως 5/9/2010 και με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως την ημερομηνία άντλησης 5/9/2011. Στις συγκεκριμένες καταστάσεις δεν περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής και οι οφειλές για την καταβολή των οποίων έχει διαταχθεί αναστολή με δικαστική απόφαση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της ΠΟΛ 1185/2011.



 Πηγή-zougla.gr