Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

NASA: ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ!

Eντοπίστηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, Spitzer, σε απόσταση τριών δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη! 


 Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα άστρα αυτοκαταστρέφονται μέσω μίας βίαιης και φαντασμαγορικής έκρηξης, γνωστής ως "σουπερνόβα".   Η εικόνα όμως που εντόπισε το Spitzer, αποκάλυψε ότι κάποιες φορές η καταστροφή είναι ήσυχη και αργή. Αυτό προκύπτει από ένα νεφέλωμα αερίου και σκόνης το οποίο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι απέμεινε από ένα άστρο που δεν καταστράφηκε μετά από κάποια εντυπωσιακή έκρηξη αλλά "έσβησε" αργά σαν να είχε ένα ελαφρύ... βήχα, όπως τον χαρακτήρισαν!Δεν αποκλείουν κάτι ανάλογο να συμβεί και στον Ηλιο

Όπως εξήγησε ο αστροφυσικός Dr. Richard Mushotzky από το Goddard Space Flight Center της NASA, οι ειδικοί δεν αποκλείουν κάτι ανάλογο να συμβεί και στον Ηλιο, ο οποίος υπολογίζεται να ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του σε περίπου 5 δισεκατομμύρια έτη. Στην εικόνα (NASA/JPL-Caltech/R. Hurt ) βλέπετε το φαινόμενο σε αναπαράσταση, όπως το αποτύπωσε καλλιτέχνης.

  Oι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν τις εικόνες από το Τηλεσκόπιο Spitzer για να αναδημιουργήσουν τι συνέβη όταν το Άστρο Α της Κασσιόπης έγινε σούπερνόβα- με την κλασσική έντονη έκρηξη. Αποκωδικοποιώντας τον απόηχο του φωτός που ταξιδεύει από το υπόλειμμα του σουπερνόβα, δημιούργησαν την εικόνα του άστρου τη στιγμή που φτάνει το τέλος του.