Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΣΚΗΝΕΣ! ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ AΙΓΥΠΤΟ! ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO!

Συγκρούσεις σώμα με σώμα μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του Μουμπάρακ στο κέντρο του Καΐρου, μετά την έκκληση του στρατού προς τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΣΚΗΝΕΣ! ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO!


Εκατοντάδες υποστηρικτές του Μπουμπάρακ εισέβαλαν στην πλατεία Ταχρίρ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, παραβιάζοντας τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές οι οποίοι πραγματοποιούν συγκεντρώσεις στην πλατεία εδώ και εννέα ημέρες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι ομάδες πετούν πέτρες και ξύλα, ενώ ο στρατός παρακολουθεί αμέτοχος.Οι συγκρούσεις ξέσπασαν ενώ οι πιέσεις στον Μουμπάρακ προκειμένου να παραιτηθεί έχουν αυξηθεί. Χθες, περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτησή του, ενώ άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και ο στενός του σύμμαχος, οι ΗΠΑ, ζήτησαν επιτάχυνση της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης.Οι πολέμιοί του θεώρησαν ανεπαρκή τη χθεσινή του δέσμευση για αποχώρηση από την εξουσία με τη λήξη της θητείας του το Σεπτέμβριο.


Ο 82χρονος Μουμπάρακ, που κυβερνά εδώ και 30 χρόνια, ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, αλλά ούτε θα αποχωρήσει από την Αίγυπτο. 

«Θα εργαστώ τους εναπομείναντες μήνες της θητείας μου για να κάνω όσα χρειάζονται για μία ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», δήλωσε στο χθεσινό του τηλεοπτικό διάγγελμα. «Εχω ευθύνη να αποκαταστήσω την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Αίγυπτο», τόνισε.

Σήμερα, ο στρατός απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Οι στρατιωτικές δυνάμεις σας καλούν... Εσείς ξεκινήσατε βγαίνοντας στους δρόμους για να εκφράσετε τα αιτήματά σας, εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να αποκαταστήσετε τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Η αντιπολίτευση απάντησε καλώντας σε μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση την Παρασκευή.

«Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν με τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν μόνο μετά την παραίτηση του Μουμπάρακ», είπε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Μουσταφά Ναγκάρ.

Ο Μουμπάρακ επέτρεψε στον Σουλεϊμάν να αρχίσει τις συνομιλίες με οργανώσεις της αντιπολίτευσης.

«Καλούμε τον κόσμο να συνεχίσει τη διαμαρτυρία του στην Πλατεία Ταχρίρ και ζητούμε από τον καθένα να συμμετάσχει στην 'Παρασκευή της αναχώρησης' για να πραγματοποιήσει πορεία από όλα τα κυβερνεία της χώρας στο Κάιρο, προς την Πλατεία Ταχρίρ, έξω από τη λαϊκή συνέλευση και το κτήριο της τηλεόρασης».

«Θέλουμε να διαδηλώσουμε την Παρασκευή και αναμένουμε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους στους δρόμους όλης της Αιγύπτου για να ζητήσουμε την πτώση του καθεστώτος», δήλωσε στέλεχος της εκστρατείας υποστήριξης του Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.

Στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης ανήκουν η Εθνική Ένωση για Αλλαγή υπό τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί.

Ο Ελ Μπαραντέι, εξέχουσα προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, κάλεσε τον Μουμπάρακ να φύγει «το αργότερο την Παρασκευή», την οποία ονόμασε «Παρασκευή της αναχώρησης» τασσόμενος υπέρ μιας «έντιμης εξόδου» του προέδρου.

 

Πηγή-ΠΡΕΖΑ TV