Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ!!!

To νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών!

Το βαπόρι απ' την Περσία... έφτασε και στην Αθήνα. 
Ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις έχει προκαλέσει το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με το οποίο αποποινικοποιείται πλήρως η χρήση τους.

Η χρονική περίοδος κατά την οποία ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να αποποινικοποιήσει την χρήση ναρκωτικών ουσιών, βρέθηκε στο επίκεντρο των σχολίων και της κριτικής.

Με καινοτομίες, όπως η δυνατότητα χορήγησης μεθαδόνης (ή άλλου υποκατάστατου), ακόμη και σε κρατούμενους για ναρκωτικά στις φυλακές, αλλά και η διεύρυνση των αποδεικτικών μέσων για την κατάταξη ενός κατηγορουμένου στους χρήστες ναρκωτικών ώστε να τύχει των ευεργετικών ποινικών διατάξεων, η κυβέρνηση σκοπεύει να μεταρρυθμίσει την νομοθεσία για τα εγκλήματα που σχετίζονται με τη χρήση και διακίνηση ναρκωτικών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι σοβαρές περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζονται ως βαριά εγκλήματα.

Επιχειρείται επίσης να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πραγματογνωμοσύνες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και «αθωώνουν» εμπόρους ναρκωτικών ουσιών, μέσω της διεύρυνσης των στοιχείων που αποδεικνύουν την χρήση.
 
Χρήστος Πρωτόπαπας, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:
«Θα γίνει ένας ενδελεχής και ανοιχτός διάλογος για το θέμα, υπάρχει ένας σωστός προβληματισμός, θα πρέπει να κάνουμε σαφή τη διάκριση».
 
Κώστας Τζαβάρας , βουλευτής Νομού Ηλείας:
«Με την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών δεν λύνεται το μεγάλο πρόβλημα της μάστιγας των ναρκωτικών, θα πρέπει η κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα».
 
Γρηγόρης Ψαριανός, ανεξάρτητος βουλευτής:
«Το νομοσχέδιο αυτό είναι για πρώτη φορά σε σωστή κατεύθυνση, ο χρήστης δεν αντιμετωπίζεται ως παράνομος ως εγκληματίας, η χρονική στιγμή είναι λάθος, θα έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν».
 
 Νίκος Τσούκαλης, βουλευτής Αχαϊας Δημοκρατικής Αριστεράς :
«Από την πρώτη πληροφορία που έχουμε επί του προ νομοσχεδίου μπορούμε να πούμε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση, ολοκληρωμένη άποψη θα έχουμε όταν θα έχουμε όλο το νομοσχέδιο στα χέρια μας».
 
 
Πρόεδρος ΟΚΑΝΑ, Μελπομένη Μέλη Μαλλιώρη:
Σχολίασε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου και ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντικό και θαρραλέο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, επιτέλους ο εξαρτημένος χρήστης αντιμετωπίζεται ως ασθενής, κλείνει το παράθυρο στους διακινητές και στους εμπόρους να δηλώνουν χρήστες».

 
Πλήρης αποποινικοποίηση!
Η χρήση ναρκωτικών δεν αποτελεί με τον νέο νόμο αξιόποινη πράξη. Η προμήθεια, κατοχή ναρκωτικών και η καλλιέργεια φυτών κάνναβης που δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του δράστη,  τιμωρείται ως πταίσμα μόνο με κράτηση μέχρι τριών μηνών ή πρόστιμο μέχρι 1.000 ευρώ.
Με φυλάκιση μέχρι δύο ετών τιμωρείται όποιος καταρτίζει πλαστή ιατρική συνταγή χορήγησης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και όποιος νοθεύει ή χρησιμοποιεί μια τέτοια συνταγή με σκοπό να χρησιμοποιήσει ο ίδιος τα σχετικά ναρκωτικά.

Με τον νέο νόμο συνυπολογίζονται ως αποδεικτικά μέσα για τον χαρακτηρισμό κατηγορουμένου ως «χρήστη», έγγραφα θεραπευτικών προγραμμάτων αναγνωρισμένων υπηρεσιών απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ κ.λπ.).

Καθιερώνεται το δικαίωμα του εξαρτημένου κρατουμένου στη θεραπεία και η δυνατότητα επιβολής εναλλακτικών μέτρων απεξάρτησης από το δικαστήριο.

Ως βασικό κακούργημα χαρακτηρίζεται η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και τιμωρείται με ποινή κάθειρξης και με χρηματική ποινή, ενώ διατηρούνται οι παρεπόμενες ποινές (απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος, δήμευση, απαγόρευση διαμονής κ.λπ.). Ωστόσο,  στο βασικό έγκλημα διευρύνθηκε το πλαίσιο ποινής προς τα κάτω από 10-20 χρόνια κάθειρξης σε 5-20, ώστε να μπορεί ο δικαστής να εκτιμά σωστά την περίπτωση.
 
Ηπιότερη μεταχείριση προβλέπεται για τον δράστη διακίνησης μικροποσότητας ναρκωτικών, ενώ προσδιορίζονται ακριβώς και τα κριτήρια, που είναι η πιεστική ανάγκη εξασφάλισης της δόσης, η έλλειψη σκοπού κέρδους και η ψυχολογική πίεση που ασκείται στον δράστη και από άλλους χρήστες. Επίσης ως κριτήρια ρητώς αναφέρονται το είδος των ναρκωτικών, η καθαρότητα και η ποσότητα της ουσίας, αλλά και οι ιδιαίτερες ανάγκες του χρήστη, όπως προκύπτουν από το ιστορικό του.

Προβλέπονται αυξημένες ποινές για πράξεις που τελούνται από συγκεκριμένα πρόσωπα, που απειλούνται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 -20 ετών και χρηματική ποινή από 50.000 ως 500.000 ευρώ. 
Ως τέτοια πρόσωπα ορίζονται οι κρατικοί ή άλλοι λειτουργοί που νόμιμα ασχολούνται με τα ναρκωτικά ή εργάζονται σε χώρους, όπως τα στρατόπεδα, τα σχολεία, οι φυλακές κ.λπ. 
Το αυτό ισχύει για του φαρμακοιούς που χορηγούν ναρκωτικά εν γνώσει τους ή οι γιατροί που εκδίδουν χωρίς ιατρική ένδειξη συνταγή για ναρκωτικά ή ουσίες για να παρασκευαστούν ναρκωτικά.

Οι ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις τιμωρούνται με ποινή ισοβίων ή με κάθειρξη 10-20 ετών και χρηματική ποινή έως 600.000 ευρώ. 
Αυτές οι περιπτώσεις είναι η κατ' επάγγελμα μεγαλοδιακίνηση ή χρηματοδότηση μεγαλοδιακίνησης ναρκωτικών.
Η επικινδυνότητα του δράστη προσδιορίζεται στο νέο νομοσχέδιο και από την ποσότητα της διακίνησης, που προκύπτει από το ύψος του οικονομικού οφέλους, που πρέπει να είναι από 50.000 και πάνω.