Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ!

Τραγωδία με θύματα τουλάχιστον 92 ανθρώπους έγινε στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας Όσλο!
μετά από «τυφλή» επίθεση ενόπλου ακροδεξιού σε συνέδριο νεολαίας του Εργατικού Κόμματος και ισχυρότατης έκρηξης παγιδευμένου αυτοκινήτου μπροστά από κυβερνητικό κτήριο, το απόγευμα της Παρασκευής. 
 
Δράστης και των δύο επιθέσεων είναι ο Νορβηγός Άντερς Μπέχριγκ Μπρέιβικ, 32 ετών, o οποίος τελικά ομολόγησε την πράξη του. Ο Α. Μπρέιβικ περιγράφεται από τις Αρχές ως άτομο με ακροδεξιές πολιτικές πεποιθήσεις και... ισλαμοφοβία.

Μετά τη σύλληψη του 32χρονου, η αστυνομία ανακάλυψε κρυμμένα εκρηκτικά στο νησί Οτόγια.
 
  
Ασάφεια επικρατεί ως προς τον ακριβή αριθμό των νεκρών. Σημειώνεται ότι τα θύματα στο νησί Οτόγια ήταν στην πλειονότητά τους ανήλικοι. Ο διευθυντής του νοσοκομείου του Όσλο ανακοίνωσε ότι χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση των 20 από τους 30 τραυματίες που νοσηλεύονται εξαιτίας της έκρηξης.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας ευχαρίστησε όσες κυβερνήσεις και όσους ηγέτες εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τη δύσκολη κατάσταση που περνάει η χώρα του και ενημέρωσε τον νορβηγικό λαό ότι η επιχείρηση για την εξιχνίαση του εγκλήματος θα είναι παγκόσμια.
 
 
Η πρώτη επίθεση
Λίγα λεπτά μετά τις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής, ένας εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε μέχρι την πιο απομακρυσμένη συνοικία του Όσλο. Ένα όχημα παγιδευμένο με πολλά κιλά εκρηκτικά, που ήταν παρκαρισμένο έξω από ένα κυβερνητικό κτήριο, εξερράγη, σκορπίζοντας τον τρόμο και τον όλεθρο.
 Από την έκρηξη έσπασαν τα περισσότερα παράθυρα στο 17οροφο κτήριο, όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και αυτών των κοντινών υπουργείων, περιλαμβανομένου του Υπουργείο Πετρελαίου, όπου είχε εκδηλωθεί φωτιά.
Δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη, χιλιάδες πολίτες σε κατάσταση πανικού βγήκαν από τα κτήρια, ενώ όλοι οι κεντρικοί δρόμοι και οι οδικές αρτηρίες του Όσλο έκλεισαν. Φωνές, ουρλιαχτά και σειρήνες των πυροσβεστικών, περιπολικών και ασθενοφόρων ακούγονταν από την καρδιά του κατά τα άλλα ήσυχου κέντρου της πόλης.

Επτά νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός αυτής της επίθεσης, όμως εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα κτήρια που καταστράφηκαν.
 
 
«Ήμουν στο σημείο της έκρηξης»
Η Άσα Μπουστάντ είναι δικηγόρος. Χθες το απόγευμα βρισκόταν στη δουλειά της, περίπου 100 μέτρα από το σημείο της επίθεσης, στον όγδοο όροφο ενός κτηρίου. Σήμερα βρίσκεται στο σπίτι της, τρομοκρατημένη και αναλογίζεται αυτό που έζησε πριν από μερικές ώρες στο σημείο της κρίσης. Όταν άκουσαν την έκρηξη, σταμάτησε κάθε κουβέντα, κοιτάχτηκαν μεταξύ τους οι συνάδελφοι και δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι συνέβαινε. Προσπάθησαν να απομακρυνθούν, να κατέβουν από το κτήριο και να βγουν στον δρόμο.

«Τρομάξαμε. Φώναζαν να κινηθούμε γρήγορα προς την έξοδο. Ο κόσμος ούρλιαζε: ''Βόμβα, βόμβα''. Είδαμε το χάος με τα μάτια μας: Παράθυρα σπασμένα, σπασμένα απομεινάρια παντού, κόσμος που έτρεχε από εδώ και από εκεί. Ήταν μια κατάσταση που έμοιαζε να μην έχει τέλος. Μόλις βγήκα στον δρόμο, δεν ξέρω γιατί, άλλα αισθάνθηκα ασφαλής.


Έδωσα τις πρώτες βοήθειες σε αυτούς που τις είχαν ανάγκη. Τα ασθενοφόρα δεν επαρκούσαν και έτσι βοηθούσαμε τους τραυματίες να ανέβουν στα λεωφορεία της γραμμής που άλλαζαν αυτομάτως προορισμό και τους κατέληγαν στον σταθμό πρώτων βοηθειών».
 
 
 Η δεύτερη επίθεση
Λίγο αργότερα έγινε και δεύτερη επίθεση από έναν ένοπλο άνδρα σε παιδική κατασκήνωση στο νησί Οτόγια, 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Όσλο, όπου συνεδρίαζε η νεολαία του κυβερνητικού Εργατικού Κόμματος. Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 700 άνθρωποι. Ο δράστης ντυμένος με στολή αστυνομικού άνοιξε πυρ κατά των συγκεντρωμένων, σκοτώνοντας 85 ανθρώπους.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο δράστης ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να σταθούν μπροστά του και, αφού αυτοί τον υπάκουσαν, άρχισε να τους πυροβολεί αδιακρίτως, ενώ ο κόσμος έπεφτε στο νερό, προσπαθώντας να διαφύγει κολυμπώντας, ή κρυβόταν στους θάμνους και τα δέντρα.
(Έπεσαν στη θάλασσα, για να γλυτώσουν από τους πυροβολισμούς)

Οι πρώτες μαρτυρίες
Οι πρώτοι μάρτυρες της τραγωδίας στη Νορβηγία ολοκλήρωσαν τις καταθέσεις τους.
Αναφέρουν πως το μαρτύριο των πυροβολισμών διήρκεσε για περίπου μία ώρα. Ο δράστης είχε μεταμφιεστεί σε αστυνομικό και πυροβολούσε.

Η 21χρονη Νικολίν Μπέρτζε αναφέρει ότι τα μικρά παιδιά δεν αντέδρασαν όταν άκουσαν τους πρώτους πυροβολισμούς. «Πιστεύαμε ότι ακούγαμε πυροτεχνήματα. Όταν ο κόσμος άρχισε να τρέχει και να ουρλιάζει, τότε μόνο κατάλαβα τι είχε συμβεί» δήλωσε στην τοπική εφημερίδα «Dagbladet».




Είχε αγοράσει 6 τόνους λίπασμα
Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είχε κάνει παραγγελία μέσω της εταιρείας του για 6 τόνους λίπασμα.

«Πρόκειται για προϊόντα που παραδόθηκαν στις 4 Μαΐου» δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας Felleskjoepet Agri, Όντνι Έστενσταντ, στο Reuters, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το είδος των λιπασμάτων που αγοράστηκαν από τον ύποπτο.


«Ήταν έξι τόνοι λιπάσματος, το οποίο ήταν μια μικρή, φυσιολογική παραγγελία για έναν κανονικό παραγωγό αγροτικών προϊόντων» προσέθεσε.

Ποιος είναι ο δράστης
Ο νορβηγικός τηλεοπτικός σταθμός TV2 μετέδωσε ότι ο συλληφθείς είναι Νορβηγός, 32 ετών, ψηλός και ξανθός και ονομάζεται Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, του απαγγέλθηκαν ήδη κατηγορίες για τη βομβιστική επίθεση αλλά και για την επίθεση στο νησί Οτόγια.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι από μία ιστοσελίδα του υπόπτου για τις επιθέσεις προκύπτει ότι προφανώς ο συλληφθείς είναι ακροδεξιός, φονταμενταλιστής με απόψεις εχθρικές για το Ισλάμ.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Verdens Gang» επικαλείται φίλο του συλληφθέντος, ο οποίος λέει ότι ο 32χρονος έγινε ακροδεξιός πριν από λίγα χρόνια, ότι εξέφραζε ακραίες εθνικιστικές απόψεις σε συζητήσεις στο Διαδίκτυο και ότι ήταν πολέμιος της άποψης ότι άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο μπορούν να συνυπάρξουν.
 
Η σελίδα του δράστη στο Facebook έχει μπλοκαριστεί, ωστόσο 
 σε αυτήν ο ίδιος ανέφερε ως ενδιαφέροντά του το μπόντι-μπίλντινγκ, τις συντηρητικές πολιτικές θέσεις και τη μασονία.

Τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο συλληφθείς είχε ανοίξει έναν λογαριασμό στο Twitter πριν από λίγες μέρες και είχε ανεβάσει ένα και μοναδικό μήνυμα στις 17 Ιουλίου: «Ένας άνθρωπος που έχει άποψη ισούται με 100.000 ανθρώπους που έχουν μόνο ενδιαφέροντα».

«Ένα άτομο με πίστη είναι ίσο σε δύναμη με 100.000 που έχουν μόνο ενδιαφέροντα» έχει μεταξύ άλλων γράψει ο δράστης στον λογαριασμό του στο Twitter και φαίνεται ότι βάλθηκε να το αποδείξει.

Σύμφωνα με το προφίλ του στο Facebook, ο Μπρέιβικ έχει χόμπι το κυνήγι, τα βιντεοπαιχνίδια World of Warcraft, Modern Warfare 2 και ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του είναι η πολιτική και το χρηματιστήριο.

Ο δράστης διατηρούσε φάρμα στην Ανατολική Νορβηγία, όπου είχε συγκεντρώσει τόνους νιτρικής αμμωνίας, ένα υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Έξω από το σπίτι που έχει δηλώσει ο δράστης ως διεύθυνση κατοικίας - ένα τετραώροφο με κόκκινα τούβλα- στο Δυτικό Όσλο βρίσκονται περίπου δέκα αστυνομικοί.

Η αστυνομία πιστεύει ότι οι δύο επιθέσεις συνδέονται. «Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο συμβάντων. Υπάρχουν μαρτυρίες που ενισχύουν αυτή την υπόθεση» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σβάινουνγκ Σπονχάιμ, που ασκεί χρέη αρχηγού της αστυνομίας του Όσλο.
 
 
«Εθνική τραγωδία» η επίθεση στο Όσλο
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «εθνική τραγωδία» τη διπλή δολοφονική επίθεση στο Όσλο και στα περίχωρά του, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 92 άνθρωποι.
 
 
Σοκ στη διεθνή κοινότητα
Συλλυπητήρια επιστολή απέστειλε στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, εκφράζοντας μεγάλο συγκλονισμό και βαθιά θλίψη για τα χθεσινά τραγικά γεγονότα στη χώρα.

Το Ισραήλ εξέφρασε, επίσης, τα συλλυπητήριά του στη Νορβηγία και πρόσφερε τη βοήθειά του μετά τη χθεσινή διπλή δολοφονική επίθεση στο Όσλο και στα περίχωρά του, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 92 ανθρώπους.


Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, επικοινώνησε με τους υπεύθυνους της νορβηγικής κυβέρνησης, για να τους εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των επιθέσεων και τους πρόσφερε τη βοήθεια του Ισραήλ. Οι Νορβηγοί ευχαρίστησαν τον υπουργό Άμυνας, αλλά δήλωσαν ότι για την ώρα δεν έχουν ανάγκη βοηθείας, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το υπουργείο.


Παράλληλα, οι Φιλιππίνες εξέφρασαν με τη σειρά τους τη βαθιά τους θλίψη και οδύνη για τις επιθέσεις, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του προέδρου Μπενίνιο Ακίνο του Γ’.


Η εκπρόσωπος του προέδρου Αμπιγκέιλ Βάλτε είπε ότι η Νορβηγία είναι μία πολύ φιλική χώρα των Φιλιππίνων, καθώς το Όσλο είναι ο διαμεσολαβητής των συνεχιζόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κομμουνιστές αντάρτες.


Το Υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι με βάση τις αρχικές πληροφορίες δεν υπάρχουν Φιλιππινέζοι μεταξύ των θυμάτων.


Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 16.000 Φιλιππινέζοι ζουν στη Νορβηγία.
 
 
Άλλη μία σύλληψη στη Νορβηγία
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ μετέβη σήμερα με ελικόπτερο σε ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στο νησί Οτόγια, όπου τουλάχιστον 85 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στη διάρκεια συνεδρίου της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.
Η νορβηγική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα, που είχε ένα μαχαίρι στην τσέπη του, έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο μετέβη ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέπτεται τα μέλη της νεολαίας του κόμματός του, τα οποία γλύτωσαν από τη χθεσινή φονική επίθεση στο Οτόγια, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Ο νεαρός άνδρας εξήγησε ότι είχε το μαχαίρι στην τσέπη του «επειδή δεν αισθανόταν ασφαλής», σύμφωνα με δημοσιογράφο του NRK που βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί οι νέοι που επέζησαν της επίθεσης.

Ο πρωθυπουργός βρισκόταν μέσα στο ξενοδοχείο την ώρα της σύλληψης, ο οποίος -όπως προσέθεσε η ίδια πηγή- δήλωσε ότι είναι μέλος της νεολαίας των Εργατικών.
 


Πηγή-Zougla.gr