Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΖΩΝΗ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πολεμικές επιχειρήσεις της Γαλλίας, Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβύη
Την ώρα που σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται τόσο γύρω από την Βεγγάζη, όσο και εντός της πόλης Μισράτα όπου εντοπίστηκαν από αντικυβερνητικούς ελεύθεροι σκοπευτές στις στέγες των κτηρίων. 
Το τελευταίο επιθετικό κύμα βομβαρδισμών πραγματοποιήθηκε νωρίς τα ξημερώματα οπότε ακούστηκαν εκρήξεις, αλλά και συνεχείς βολές αντιαεροπορικών πυρών. 
Ο Μουαμάρ Καντάφι απάντησε με απειλές κατά πάντων χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» ως σταυροφορία των χριστιανικών δυνάμεων κατά του Ισλάμ. Ανέφερε επίσης πώς θα εξοπλίσει τους πολίτες για να αντιμετωπίσουν την επίθεση ενώ προειδοποίησε για κτυπήματα κατά όλων των χωρών στη Μεσόγειο οι οποίες συμμετέχουν σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της Γαλλίας και της Βρετανίας, οι γαλλικές δυνάμεις επιχειρούν με τουλάχιστον 20 αεροσκάφη τύπου Rafale και Mirage τα οποία πραγματοποιούν από το μεσημέρι του Σαββάτου επιδρομές και προσβολές στόχων με ορμητήριο την βάση Σολενζαρά στην Κορσική. Παράλληλα στην δραστηριότητα αυτή συμμετέχει ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης καθώς και ιπτάμενα τάνκερ ανεφοδιασμού με καύσιμα των γαλλικών μαχητικών. Στον κόλπο της Σύρτης σπεύδει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκώλ» το οποία αναμένεται να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις από την Δευτέρα με τα 15 αεροσκάφη που μεταφέρει . 
Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας είναι οι γαλλικές βάσεις στη Μασσαλία και το Ίστρ.
Χάρτης που απεικονίζει τις αεροπορικές βάσεις του ΝΑΤΟ σε Γαλλία, Ιταλία, Κορσική και Κύπρο



Χάρτης που δείχνει τον έλεγχο των πόλεων από τις δυνάμεις καθεστωτικών-
αντικαθεστωτικών πριν την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων. Με πράσινο: από δυνάμεις του Gaddafi, με μπλε: από αντικαθεστωτικούς και με πορτοκαλί: μαίνονται οι συγκρούσεις. 


Βρετανικές δυνάμεις 
Οι Βρετανοί ήδη από το βράδυ του Σαββάτου συμμετέχουν στις επιχειρήσεις με αεροσκάφη τύπου «Τορνάντο» που μεταφέρουν πυραύλους «Στορμσάντοου». Συμμετέχουν επίσης υποβρύχια τύπου «Τραφάλγκαρ» εξοπλισμένα με πυραύλους «Τομάχοουκ» ενώ στην περιοχή επιχειρούν κατασκοπευτικά αεροσκάφη της «RAF» καθώς και δύο φρεγάτες, η «Κάμπερλαντ» και «Γουέστμίνστερ».

Η περιορισμένη συμμετοχή των ΗΠΑ περιορίζεται σε τρία υποβρύχια εξοπλισμένα με πυραύλους «Τομάχοουκ» ενώ υποστηρίζουν τις γαλλοβρετανικές επιχειρήσεις με ηλεκτρονικά μέσα εντοπισμού στόχων, μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και παροχής πληροφοριών.
Θύματα
Η κυβερνητική πλευρά στη Λιβύη ανακοίνωσε πώς από τους νυκτερινούς βομβαρδισμούς καταμετρήθηκαν 64 νεκροί και πάνω από 150 τραυματίες, σύμφωνα με πήγες των υπηρεσιών υγείας της Λιβύης. Τα επιτελεία της Γαλλίας και της Βρετανίας καθώς και των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αναφέρει τις δικές τους εκτιμήσεις μετά το πρώτο μαζικό κτύπημα. 


Στόχοι 
Στην πρώτη φάση της επιχείρησης επιλέχτηκαν 20 επίγειοι στόχοι στο έδαφος της Λιβύης που δέχτηκαν και τους 112 πυραύλους «Τομάχοουκ» που εκτοξεύτηκαν από αμερικανικά και βρετανικά υποβρύχια και πλοία επιφανείας. Πέρα από τις γενικές αναφορές τα δυτικά επιτελεία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει επίσημα τον απολογισμό τους για την αποτελεσματικότητα του πρώτου κύματος επιθέσεων. Κατά τα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι 20 αυτοί στόχοι αφορούσαν θέσεις αεράμυνας του Μουαμάρ Καντάφι.


Live Ρεπορτάζ!
Κανονικά εξελίσσονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας στη Λιβύη, όπως δήλωσε στο Reuters ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «15 συνολικά πολεμικά αεροσκάφη επιχείρησαν στον εναέριο χώρο της Λιβύης την Κυριακή και κανένα από αυτά δεν αντιμετώπισε πρόβλημα».




Πηγή-Zougla online